Kan een werknemer ontslag op staande voet nemen?
Kan een werknemer ontslag op staande voet nemen?

Kan een werknemer ontslag op staande voet nemen?

Kan een werknemer ontslag op staande voet nemen?

Ontslag op staande voet wordt vaak geassocieerd met een werkgever die een medewerker plotseling de deur wijst. Maar de wet biedt ook werknemers de mogelijkheid om ontslag op staande voet te nemen, als zij een dringende reden hebben. In sommige gevallen heeft de werknemer dan ook recht op een schadevergoeding én een transitievergoeding. In deze blog leggen we uit wanneer een werknemer ontslag op staande voet kam nemen en welke risico’s daaraan verbonden zijn.

Wat is ontslag op staande voet door de werknemer?

Ontslag op staande voet betekent dat een werknemer de arbeidsovereenkomst onmiddellijk beëindigt vanwege een dringende reden. De werknemer hoeft dan geen opzegtermijn in acht te nemen.Wat zijn dringende redenen?De wet stelt dat een werknemer de arbeidsovereenkomst onmiddellijk mag beëindigen bij een dringende reden. In artikel 7:679 van het Burgerlijk Wetboek worden een aantal voorbeelden genoemd. Denk aan:

  • Geen betaling van het salaris
  • Mishandeling of ernstige belediging door de werkgever
  • Werken in onveilige of ongezonde omstandigheden
  • Ernstige schendingen van afspraken uit het arbeidscontract

De situatie moet zó ernstig zijn dat voortzetting van het dienstverband niet meer van de werknemer gevergd kan worden. En dat moet de werknemer ook onverwijld duidelijk maken, liefst schriftelijk en onderbouwd.

Risico voor de werknemer
Hoewel ontslag op staande voet door de werknemer wettelijk mogelijk is, kleven er belangrijke risico’s aan:
Geen recht op WW
Omdat de werknemer zelf ontslag neemt, zal het UWV in principe geen WW-uitkering toekennen. Alleen als de werknemer goed kan onderbouwen dat van hem redelijkerwijze niet gevergd kan worden om de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
Verschuldigdheid van schadevergoeding
De werkgever kan het ontslag aanvechten en stellen dat er géén dringende reden was. Als de rechter daarin meegaat, kan de werknemer aansprakelijk worden gesteld voor schade of zelfs een boete.

Hoe?

Een werknemer die overweegt om per direct op te zeggen, moet zorgvuldig handelen:

  • Reageer direct op de situatie (onverwijld) die een dringende reden oplevert.
  • Formuleer duidelijk de reden, bij voorkeur schriftelijk
  • Verzamel bewijs, zoals e-mails, loonstroken of gespreksverslagen
  • Bevestig het ontslag schriftelijk, per mail én aangetekende brief

Conclusie
Hoewel het niet vaak voorkomt, is ontslag op staande voet door een werknemer mogelijk. Hiermee loopt een werknemer wel een groot risico. Werknemers doen er dus verstandig aan om zich goed te laten adviseren voor ze ontslag op staande voet nemen.

Meer weten? Neem contact op met onze advocaten in Apeldoorn!