Wanneer een werknemer uit dienst treedt, is het gebruikelijk dat hij of zij vraagt om een getuigschrift. Een getuigschrift kan voor een werknemer bijdragen bij het vinden van een nieuwe baan en kan mogelijk een verschil maken in de sollicitatieprocedure. Maar wat zijn de wettelijke verplichtingen van werkgevers op dit gebied? In deze blog bespreken we de belangrijkste punten rondom het verstrekken van getuigschriften en referenties door werkgevers.
Wat is een Getuigschrift?
Een getuigschrift is een officieel document waarin de werkgever verklaart dat een werknemer bij hem in dienst is geweest, welke functies de werknemer heeft vervuld, en gedurende welke periode. Soms worden ook de kwaliteiten en prestaties van de werknemer kort beschreven. Een getuigschrift geeft toekomstige werkgevers inzicht in de werkervaring van een kandidaat, maar heeft vooral een feitelijke, neutrale toon.
Is een werkgever verplicht een getuigschrift te verstrekken?
In Nederland is de werkgever op basis van het Burgerlijk Wetboek verplicht om, op verzoek van de werknemer, een getuigschrift te verstrekken. Dit betekent dat wanneer een werknemer hierom vraagt, de werkgever een document moet opstellen dat in elk geval de volgende informatie bevat:
- Aard van de werkzaamheden
- De arbeidsduur per dag of per week
- Begin- en einddatum van de arbeidsovereenkomst.
Een werkgever is dus wettelijk verplicht om deze basisgegevens in een getuigschrift te vermelden. Daarnaast dient het verzoekschrift ook de volgende informatie te bevatten als de werknemer daarom vraagt:
- De wijze waarop de werknemer aan zijn verplichtingen heeft voldaan;
- De wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geëindigd;
- indien de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, de reden daartoe.
Het verschil tussen een getuigschrift en een referentie
Een getuigschrift en een referentie zijn niet hetzelfde. Een getuigschrift is een formeel document dat de basisgegevens van de arbeidsovereenkomst beschrijft. Een referentie is daarentegen vaak mondeling en bevat een persoonlijke aanbeveling van de werkgever over de prestaties, vaardigheden en werkethiek van de werknemer.
Is een werkgever verplicht een referentie te verstrekken?
Een referentie is in Nederland geen wettelijke verplichting voor de werkgever. Het is een vrijwillige handeling waarbij de werkgever een (positieve) beoordeling kan geven over de werknemer. Werkgevers zijn niet verplicht om een referentie te geven, en veel bedrijven kiezen ervoor om dit enkel te doen wanneer de relatie met de werknemer goed is geweest. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een telefoongesprek met een potentiële nieuwe werkgever.
Een werkgever mag in beginsel niet zonder toestemming van de werknemer een referentie verstrekken. Het verstrekken van referenties valt onder de privacywetgeving. Hierin staat dat persoonlijke informatie van een werknemer alleen met een geldige grondslag gedeeld mag worden.
Conclusie
Hoewel het verstrekken van een getuigschrift verplicht is wanneer een werknemer hierom vraagt, is het geven van een referentie optioneel. Wilt u meer weten over het verstrekken van een getuigschrift of referenties? Neem dan contact met ons op!