Gebruik van AI op het werk
Kunstmatige intelligentie (AI) is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. AI heeft ook een steeds grotere invloed op de werkplek. Denk bijvoorbeeld aan chatbots die de klantenservice van een bedrijf verzorgen. Het gebruik van AI kan voor bedrijven voordelen hebben doordat het de efficiency bevordert en routinetaken worden geautomatiseerd. Toch kan het gebruik van AI ook risico’s met zich meebrengen, met name ten aanzien van de bescherming van vertrouwelijke informatie. Het is daarom verstandig om het gebruik van AI op het werk te reguleren.
Hoe werken AI tools?
AI-tools werken als volgt:
Gegevens verzamelen: Ze verzamelen veel informatie, zoals tekst of afbeeldingen.
Leren: Ze leren van deze informatie door te kijken naar patronen en verbanden.
Modellen maken: Ze bouwen een soort “rekenmachine” die hen helpt om nieuwe dingen te begrijpen.
Verbeteren: Ze worden steeds beter door feedback te krijgen en opnieuw te leren.
Voorspellen: Nadat ze geleerd hebben, kunnen ze nieuwe informatie begrijpen en voorspellingen doen, zoals het herkennen van een foto of het beantwoorden van vragen.
Wat gebeurt er met de ingevoerde informatie?
De informatie die je invoert in een AI-tool wordt meestal gebruikt om de tool te laten werken en de taak uit te voeren waarvoor je het hebt ingevoerd. Hoe de informatie precies wordt behandeld, hangt af van de tool. Veel tools slaan de informatie die wordt ingevoerd op, voor korte of voor langere termijn. Sommige tools slaan de ingevoerde gegevens op in hun database om de tool te verbeteren ente leren. Als dat gebeurd kan de informatie die wordt ingevoerd in een AI tool dus terecht komen bij bij andere gebruikers van die AI tool.
Vertrouwelijke informatie
Ook vertrouwelijke informatie die in een AI tool wordt ingevoerd kan bij andere gebruikers terecht komen. Het is dus belangrijk dat vertrouwelijke informatie, zoals bedrijfsgeheimen en de persoonsgegevens van werknemers, leveranciers en/of klanten niet worden ingevoerd in een AI tool. Het gebruik van een AI tool kan immers een onbedoelde gegevenslek veroorzaken.
Gebruik van AI op het werk reguleren
Om onbedoelde gegevenslekken te voorkomen doen werkgevers er verstandig aan om het gebruik van AI op het werk te reguleren. Zij dienen er voor te zorgen dat werknemers zich bewust zijn van de risico’s van het delen van vertrouwelijke informatie. Daarnaast is het verstandig om duidelijke richtlijnen op te stellen over het gebruik van AI tools. In een richtlijn kan worden vermeld voor welk doel werknemers AI mogen gebruiken, welke AI tools gebruikt mogen worden en welke informatie wel en niet mag worden ingevoerd. In die richtlijnen kan ook vermeld worden op welke wijze toezicht wordt gehouden en wat de sancties zijn als werknemers zich niet aan de richtlijn houden.
Conclusie
AI biedt enorme voordelen voor bedrijven, maar het is van cruciaal belang dat werkgevers en werknemers zich ook bewust zijn van de risico’s. Om die risico’s te beperken dienen bedrijven duidelijke regels te hanteren ten aanzien van het gebruik van AI.
Meer weten, of heeft u behoefte aan een richtlijn voor het gebruik van AI op het werk? Neem dan contact met ons op!