Wat als de huurder na beëindiging niet wil vertrekken?

Wat als de huurder na beëindiging niet wil vertrekken?

Steeds meer mensen kopen vastgoed om te gaan verhuren als beleggingsobject.  Sinds 2016 is het mogelijk om een woning tijdelijk te verhuren. Voor zelfstandige woonruimte kan een tijdelijke huurovereenkomst voor de duur van maximaal twee jaar worden aangegaan en voor onzelfstandige woonruimte kan een huurovereenkomst voor de duur van maximaal 5 jaar worden aangegaan. De huurovereenkomst kan slechts één maal voor bepaalde tijd worden aangegaan met dezelfde huurder. Als de huurovereenkomst niet wordt verlengd voor onbepaalde tijd, eindigt na afloop van de overeengekomen periode de huurovereenkomst. Voorwaarde is wel dat de verhuurder de huurder op tijd, tussen de drie maanden en één maand voor de overeengekomen einddatum, schriftelijk informeert over het einde van de huur.

Het aangaan van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd is dus verstandig om te doen wanneer u niet zeker weet of de huurder betrouwbaar is of wanneer u de woning zelf weer wil gaan gebruiken op enig moment.

Maar wat kan je nou doen als de huurovereenkomst is geëindigd maar de huurder niet wil vertrekken en het gehuurde niet wil ontruimen.

Helaas is het de verhuurder niet toegestaan zichzelf toegang te verschaffen tot de woning, de sloten te vervangen en de spullen van de voormalige huurder zelf te verwijderen. De verhuurder dient alsnog een procedure te starten, waarbij wordt aangegeven dat de huurovereenkomst voor bepaalde tijd rechtsgeldig is geëindigd en de voormalig huurder de woning weigert te verlaten zodat de voormalig zonder recht of titel in de woning verblijft. De rechter wordt dan verzocht de voormalig huurder te veroordelen tot ontruiming van de woning. Doet de voormalig huurder dat niet vrijwillig na het vonnis van de rechter dan kan de verhuurder met het vonnis van de rechter naar de deurwaarder die vervolgens het gehuurde mag leeghalen en de sloten mag laten vervangen.

Meer weten? Bel 055 3030000 of mail naar ellen@kantoordreef.nl