Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekeraars

Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekeraars

Zeker 3 miljoen huishoudens hebben een rechtsbijstandsverzekering, je weet immers nooit wanneer je juridische bijstand nodig hebt.
Tot voor kort kreeg je in het geval van een procedure meestal rechtshulp van een jurist van de verzekeraar. Zelf een advocaat kiezen viel in veel gevallen niet onder de dekking.

Voorbeeld 1: Alleen coulancevergoeding
Dat ondervond ook Robert van Doorn. In 2004 is er een reorganisatie bij het modebedrijf waar hij werkt. Ook op zijn afdeling verdwijnen mensen. In deze onzekere periode belt hij met zijn rechtsbijstandsverzekeraar, Centraal Beheer. Deze adviseert hem om te wachten. Pas als er daadwerkelijk ontslag komt, gaan ze met de zaak aan de slag.

Tot 3 keer toe probeert meneer van Doorn advies te krijgen en tot 3 keer toe wordt hij afgewimpeld. Gelukkig overleeft meneer van Doorn de ontslagronde, maar in 2009 is het alsnog raak bij een tweede ontslagronde. Door zijn eerdere ervaring wil hij niet opnieuw in zee met zijn rechtsbijstandsverzekeraar, maar een eigen advocaat kiezen. Centraal Beheer laat weten dat ze dit niet vergoeden. Uiteindelijk betaalt meneer van Doorn de advocaat uit zijn eigen zak. Centraal Beheer betaalt, na aandringen, een coulancebedrag van €1000,-