Negatieve reviews

Negatieve reviews

Bijna elk bedrijf dat op internet te vinden is krijgt er mee te maken : reviews. Op meerdere plaatsen kan tegenwoordig een review worden achtergelaten, bij google, bij facebook of bij speciale reviewsites. Een positieve review is fijn, het kan werk opleveren, maar door een negatieve review kan werk worden misgelopen. Mag iemand zomaar een negatieve review achterlaten?

In beginsel geldt dat het is toegestaan om negatieve ervaringen met een bedrijf op internet te delen vanwege de vrijheid van meningsuiting. Een negatieve review kan in sommige gevallen onrechtmatig zijn. Een review is pas onrechtmatig als deze geen basis in de feiten heeft. Er mogen dus geen onwaarheden worden geschreven.  Ook is een review onrechtmatig als de review onnodig grievend is. Een boze klant mag zijn boosheid uiten, maar hij mag geen beledigende dingen schrijven of bijvoorbeeld discrimineren. Bij een review die onrechtmatig is, kunt u degene die de review heeft geschreven sommeren de review te verwijderen. Wordt de review vervolgens niet verwijderd dan kunt u naar de rechter gaan. U kunt de rechter vragen om degene die de review heeft geschreven te veroordelen om de review te verwijderen. Daarnaast kunt u schadevergoeding vorderen als u aantoonbaar schade hebt geleden door de review. Rechtszaken zijn echter openbaar en kunnen dus ook publiciteit opleveren. Dat is iets om goed over na te denken voor het starten van een procedure.

Er zijn ook andere dingen die u kunt doen bij een negatieve review.

U kunt contact opnemen met de persoon die de negatieve review heeft achtergelaten en kijken of u met die persoon tot een oplossing kan komen, waarbij de persoon die de negatieve review heeft achtergelaten de review verwijderd.  Vaak wordt op reviewsites ook de mogelijkheid geboden om te reageren op reviews. Reageer niet boos, maar op een positieve en nette manier. Daarnaast kunt u tevreden klanten uitnodigen om een positieve review achter te laten. Bij veel positieve reviews valt de negatieve review minder op.

Is er een negatieve review over uw bedrijf online geplaatst en wilt u advies wat u het beste kan doen? Neem dan contact op met Ellen Brocatus: 055 3030000.