Het opstellen van een overeenkomst

Het opstellen van een overeenkomst

Als je belangrijke afspraken met iemand maakt is het verstandig om die afspraken vast te leggen in een overeenkomst. Op internet kan je allerlei soorten modelovereenkomsten vinden. Er zijn zowel goede als slechte modelovereenkomsten te vinden op het internet.

Vaak worden de modelovereenkomsten die op internet te vinden zijn gebruikt om gemaakte afspraken zelf vast te leggen, waarbij er een beetje in geknipt en geplakt wordt vanuit verschillende modelovereenkomsten. Vaak worden er ook nog dingen aan toegevoegd of juist uit weggelaten.

Tenzij je precies weet wat je doet, is het niet verstandig zelf te gaan rommelen in modelovereenkomsten en te gaan knippen en plakken vanuit verschillende overeenkomsten. Vul je een modelovereenkomst verkeerd in, of ga je knippen en plakken dan kan dat grote gevolgen hebben voor je juridische positie.

Neem bijvoorbeeld de huurovereenkomst voor woonruimte. Er zijn hele goede modelovereenkomsten te vinden op internet aan de hand waarvan je een huurovereenkomst kan opstellen. Als je een huurovereenkomst voor bepaalde tijd wil overeenkomen die na de overeengekomen periode van rechtswege eindigt, dan moet die huurovereenkomst aan bepaalde vereisten voldoen. Er zijn dingen die niet in de huurovereenkomst mogen staan en er zijn dingen die juist wel in de huurovereenkomst moeten staan. Doe je dat verkeerd dan kan dat tot gevolg hebben dat je er geen huurovereenkomst voor bepaalde tijd, maar juist voor onbepaalde tijd ontstaat.

Laat je dus altijd goed informeren over wat je wel en niet in een overeenkomst moet opnemen. Als je hierover vragen hebt, neem dan contact op met Ellen Brocatus, via het telefoonnummer 055 3030000 of per email ellen@kantoordreef.nl.